Het was een bijzonder optreden dit jaar voor en door Jordy van Uden (39) uit Oirschot tijdens de Oirschotse Bonte Avonden. Hij bracht een buut als ‘vrijgezel Harry’ en verwerkte daarin de tekst van de onlangs overleden Oirschotse tonpraoter Frans ‘Cis’ van Hersel.

Door: Margot Kuijpers – Bron: Eindhovens Dagblad

Al eerder stond Van Uden in de ton, vier keer zelfs, maar nog nooit was hij zo zenuwachtig geweest als nu, gaf hij na afloop aan. Het publiek zag op het podium een bebaarde man met twee blonde vlechten, gehuld in een kort Oostenrijks jurkje, potje bier in zijn hand.

Mals dialect

Van zenuwen leek geen sprake, in mals Oirschots dialect kreeg Van Uden direct de lachers op zijn hand. ,,Ik vêjn da ik mi de dag knapper wor. Ik heb noa al zin in mêrgen.” En: ,,As ge goat trouwe, dan is er ’n vrijgezellenfeest. Dan hedde tenminste nog iets.”

Wat het publiek toen nog niet wist, was dat Van Uden tekst van tonpraotcollega Cis van Hersel had mogen gebruiken in zijn buut. ,,Dit bijzondere eerbetoon kon ik niet weigeren”, zegt Van Uden, die vorige carnaval bij café De Nachtegaal de hand had geschud met tonpraoters Van Hersel en Ankie van de Biggelaar om weer mee te doen aan de Bonte Avonden.

Met vinkjes en kruisjes gaf hij aan welke grap wel werkte en welke niet

Afgelopen najaar kreeg Van Hersel te horen dat hij ernstig ziek was. Van Uden: ,, Ik begreep toen van zijn naaste familie dat hij heel graag wilde dat zijn buut gebracht zou worden. Zijn tekst zou ik mogen gebruiken. Cis had al een typetje in gedachten, een verhaallijn bedacht, grappen geschreven én uitgeprobeerd zelfs, tijdens zomervakantie met vrienden. Met vinkjes en kruisjes gaf hij aan welke grap wel werkte en welke niet.”

‘Geen typetje, geen verhaallijn’

Van Uden had ook al wat grappen opgeschreven, ,,maar verder had ik niks; geen typetje, geen verhaallijn. Het bleek dat Cis en ik drie dezelfde grappen hadden, bizar toch? Helaas is Cis vorig jaar na een kort ziekbed overleden. Voor hem heb ik deze buut verder geschreven, samen met Jos van Kollenburg, de zwager van Cis.”

Kort na het optreden van Van Uden hoorde het publiek hoe deze buut tot stand was gekomen. Met een staande ovatie en een lang en warm applaus werd Frans ‘Cis’ van Hersel nog eens extra vereerd. Het publiek sprak in de pauze zijn bewondering uit voor de wijze waarop Van Uden zijn buut (en die van Cis) had vertolkt.

Minutenlang tranen van het lachen

In de circustent werd verder gedurende de avond een gevarieerd programma aangeboden, ad rem en soepel gepresenteerd door het nieuwe duo Willem Witlox en Koos Gloudemans. Jeffrey van de Ven speelde een transgender schoonmaker met een buut over zijn schoonmoeder die zo lelijk was, ‘dat ze juin nog kon laten janke’.

Er was een knap debuut van Toon Gloudemans die als gevangene Edje Rolleeder het publiek en zichzelf regelmatig bij de neus nam. Cor Gerritsen kon als De Barman regelmatig een slok bier pakken om het publiek bij te laten komen van de verhalen over zijn moeder en café De Zatte Ladder.

Jeroen van Nunen liet het publiek minutenlang tranen lachen toen hij als badmeester Kennie Drijven met zijn rare tic fluitend bij de dokter en de psycholoog zat.

Het liep op rollekes

Carnavalsband Kûb Kabaol, Bart en Frank, Sanne en de Mannen, Tee en Jo (voor de laatste keer), dansers van Allure en Diversity zorgden voor muziek, zang en veel energie. Toneelgroep Van Alles Wa had vooraf het publiek in kruiwagens en een bagagetrolley ludiek naar hun zitplaats gebracht.

De organisatie kan zeer tevreden terugkijken, het liep op rollekes!