Voor de tweede keer stond het Hof van Solms tijdens het weekend voorafgaand aan carnaval in het teken van de bonte avonden. De organisatie van wat voor de gelegenheid was omgetoverd tot ‘Sprookjeshof’ had flink uitgepakt in de aankleding en tijdens de tocht door het doolhof naar de voordeur werd het verklede publiek welkom geheten door verschillende sprookjesfiguren met figuranten van toneelgroep Zorgeloos.

Voor men de zaal in ging, sprak een trollenkoning hen toe toch vooral voldoende te lachen. Eenmaal in de zaal introduceerde Toon Gloudemans de presentator van deze editie: Rob van Overbeek. Deze kondigde na een korte opening en een optreden van dansgroep A’Rhythm direct de eerste tonprater aan. Jorrit Kemps betrad het podium als Benny Vrijgezel en vertelde op komische wijze over zijn avonturen in de wereld van het online daten. Na afloop vertelde hij tevreden te zijn over zijn optreden: “Het was voor mij de eerste keer alleen en dat is toch heel anders dan wanneer je het samen kunt doen. Ik kijk wel met een positief gevoel terug op mijn debuut.” Na Jorrit was het de beurt aan Sanne en haar mannen om hun carnavalsnummer van dit jaar ten gehore te brengen.

De volgende tonprater was Jay van den Aker, die zich deze avond Ali noemde. Ook hij stond voor het eerst in de ton, maar dit was nergens aan te merken. Vanaf de eerste minuut wist hij het publiek te vermaken met een grote dosis zelfspot, de juiste timing en een aantal goed gevonden grappen gehuld in een jasje van plat Oirschots dialect. De reacties uit het publiek verraadden dat Jay zichzelf de ster van de avond mocht noemen. Na afloop in de coulissen was zijn dochter dan ook zo trots als een pauw.

Na de pauze werd het Oirschotse carnavalslied gezongen door de nieuwe prins Tim van de Wal en zijn adjudant Robin van Overdijk. Tevens gaf de prins aan dat men mag verwachten dat de markt dit jaar flink versierd wordt en men carnaval weer meer in beeld wil brengen. De opbrengst van de carnavals-CD wil men spenderen aan lokale jeugd die volgend jaar ook carnavalsnummer wil maken.

Inmiddels was het de beurt aan Sem van de Borne, die als de homoseksuele kapper Amai gevraagd was om een gat te komen vullen. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd en Sem vervulde zijn rol uitstekend, waarbij met name zijn mimiek in het oog sprong. Zijn coming-out tegenover zijn opa, die koeienboer was, luidde: “jij melkt de koeien, ik melk de stier”. Nadat Tee en Jo hun hit ‘Es ge ut nie wit’ hadden opgevoerd, mocht Jeroen van Nunen als Ben van ’t Circus als laatste de ton in om op acrobatische wijze de weg richting de afterparty te plaveien. Daar viel zanggroep A-meezing op door hun zang, maar ook door de prachtige outfits die het gezelschap aan had. De avonden gingen nog door tot in de late uurtjes en de toon voor carnaval werd gezet. De organisatie benadrukte dat men hoopt dat Oirschot ook dit jaar weer een gezellige maar vooral veilige carnaval kent.

Bron: Oirschots weekjournaal