Al jaren gaat het over een tent op het marktplein, waar jong en oud samen carnaval kan vieren. Stichting Skôn Orregat en stichting Bonte Avonden Skôn Orregat (BASO) slaan voor de eerste keer de handen ineen. Waar vorig jaar nog Sportcentrum de Kemmer het toneel was, realiseren zij in 2023 maar liefst twee weekenden vol vertier en is een enorme feesttent het toneel voor zowel de bonte avonden als het Carnaval.

door Rudi Muller

Lang hoeven we dit jaar niet te wachten op het grootste verkleedfeest van het jaar, al tijdens het derde weekend van februari mogen de pakken uit de kast. Iets eerder dus eigenlijk, want een week eerder staan de traditionele bonte avonden op het programma. Op donderdag 9 februari trapt men af met de try-outs.

De samenwerking tussen de twee partijen komt niet uit de lucht vallen. Bart Vogels van BASO vertelt: “We zijn en blijven twee aparte stichtingen, die hetzelfde doel nastreven namelijk een carnavalsbestendige toekomst. We zetten voort wat vorig jaar is begonnen in de Kemmer, maar pakken het nu groter aan en brengen het feest naar het dorp.”

Programma goed afgestemd

Stichting Skôn Orregat is qua bezetting gegroeid naar een organisatie waarin acht mensen ieder hun eigen takenpakket hebben. Mark Notten vertelt: “De optocht, horeca, kindercarnaval en ga zo maar door. Het moet allemaal geregeld worden en op deze manier houden we het overzicht en weet iedereen precies wat hij of zij moet doen. Zo houden de mensen van de programmering rekening met de activiteiten van omliggende horeca. Tijdens Lick It en Proms van Solms organiseren wij niets voor hun doelgroep. We willen niet in elkaars vaarwater zitten maar juist zorgen voor een voller en goed op elkaar afgestemd programma. Zie het centrum van Oirschot tijdens carnaval als een festivalterrein, waar het Carnavalstheater de mainstage is. Grote horecagelegenheden, zoals in het verleden de Enck en het Hof van Solms, zijn er niet meer. De Kemmer was leuk voor een jaar, maar logistiek gezien niet prettig. We willen de concentratie juist in het centrum.”

Joyce Vogels: “Naast dat we met BASO dezelfde doelen nastreven, spreken we ook dezelfde taal als Stichting Skôn Orregat. De tent zou er dit jaar toch komen, dus waarom niet daar ook de bonte avonden? De locatie is niet de enige reden voor deze intensieve samenwerking, we helpen elkaar bijvoorbeeld ook op het gebied van vrijwilligers, PR en media en niet te vergeten de sponsoring.”

Jongeren aan de slag

Tim van de Wal: “Waar we voorheen allebei individueel de boer op gingen om sponsors te vinden, doen we dat nu samen. Niet alleen is dat voor ons handiger, het is voor eventuele sponsoren ook een stuk interessanter. Je bent namelijk twee weken zichtbaar en er zijn verschillende mogelijkheden om te sponsoren. Het Skôn Orregat Blad, dat dit jaar wat eerder uit zal komen dan gebruikelijk, blijft natuurlijk één van die mogelijkheden.”

Naast de twee stichtingen draagt ook WIJzer dit jaar haar steentje bij. Het jongerenwerk heeft een werkgroep gevormd, waarin jongeren zitten die zelf de carnavalsavonden voor 12 t/m 15 en voor 16-17 jaar zullen gaan organiseren. Mark Notten: “De organisatie heeft daarbij een faciliterende en ondersteunende functie, maar de jongeren zijn super enthousiast en echt bezig om er zelf wat van te maken!”

Bonte Avonden

Bart Vogels, dit jaar zelf voor het eerst te zien als tonprater, spreekt van dé opwarmer voor carnaval als hij heeft over de bonte avonden. “De charme van deze avonden zit hem denk ik in het feit dat deelnemers lokaal georiënteerd zijn, waardoor je echt Oirschot herkent tijdens de optredens.”

Vanaf 14 januari start de kaartverkoop, om 11.11 uur zullen op de Markt in het mini Carnavalstheater de eerste exemplaren worden verkocht.

Vrijwilligers voor het Carnavalstheater zijn nog hard nodig. Zo zoekt men nog mensen die mee willen helpen met opbouwen en afbreken én natuurlijk horeca-toppers die het leuk vinden om achter de bar te staan tijdens dit evenement. Geïnteresseerden voor deze taken en alles wat er tussenin valt, kunnen zich melden via info@skonorregat.nl.

Bron: Oirschots Weekjournaal – week 1 – 4 januari 2023