De echte fans en vaste bezoekers hebben waarschijnlijk hun kaartjes al lang en breed in huis. Maar voor degenen die nog niet helemaal bekend zijn met de Bonte Avonden, keek DeMooiOirschotKrant eens uitgebreid achter de schermen van dit bijzondere evenement.

De Bonte Avonden vormen een evenement dat traditioneel één week vóór carnaval plaats vindt. Dit jaar is dat dus op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari. De tennishal van sportcentrum De Kemmer wordt in enkele dagen omgebouwd tot een groot sfeervol theater. Tonpraters, muzikanten, dansers en sketches vormen samen een strak geregisseerde show. Moderne licht- en geluidstechniek en grote videoschermen vormen een belangrijk onderdeel van het decor, maar eigenlijk is het heel klein en simpel begonnen.

Lange geschiedenis

“Eigenlijk kennen de Bonte Avonden al een lange voorgeschiedenis”, legt voorzitter Joris van Esch uit. Het is begonnen aan het eind van de jaren ’60, toen carnavalsvereniging De Houtwurmen haar carnavalsfeest vierde in De Zwaan en in De Beurs. Jo Latour (de bekende Oirschotse (oud-) drogist) trad toen eens op als ‘Pietje de schooljongen’. Dat optreden groeide in de jaren daarna uit tot een complete zittingsavond in het toenmalige gemeenschapshuis De Enck, met tonpraters en heel veel Oirschotse carnavalsliedjes. In de jaren ’80 hielden deze zittingsavonden op te bestaan. Carnavalsvereniging De Zandkneuters nam het stokje toen over met hun ‘Sauwelavonden’ in de zalen van café ’t Zand. Deze waren tot het jaar 2000 zeer succesvol; mensen lagen om 7 uur ’s ochtends al voor de deur om een kaartje te kunnen bemachtigen. Vanaf 2002 nam de huidige organisatie het stokje over. Via de oude Enck en twee edities in de Oirschotse manege, is sportcentrum De Kemmer nu al weer jaren de thuisbasis. “Dit is de enige zaal in Oirschot waar we 550 bezoekers per avond een plek kunnen geven”, legt Van Esch uit.

100% Oirschots

Iemand die ook al jarenlang betrokken is bij De Bonte Avonden is Toon Gloudemans. Hij stuurt de deelnemerscommissie aan, en heeft zelf ook enkele malen op het podium gestaan. “En ik kom bijna elk jaar wel in een grap voor”, voegt hij lachend toe. “Maar dat beschouw ik alleen maar als een groot compliment”.

De deelnemerscommissie zoekt, begeleidt en screent de deelnemers. “Dat klinkt heel serieus, en dat is het eigenlijk ook wel”, licht Gloudemans toe. “Door goede afstemming tussen de deelnemers ontstaat een sterk geheel, en dat komt de totale show ten goede. Maar vooral zorgt het voor een mooie, vriendschappelijke en collegiale band tussen de deelnemers. Tijdens het evenement zelf noemen ze zichzelf de ‘Bonte Avonden Familie’, en dat zegt genoeg”. Trots is Gloudmans ook op het lokale karakter van de avond. “Alle artiesten komen uit de gemeente Oirschot en schrijven hun lied of act speciaal voor dit evenement. En dat allemaal voor een bosje bloemen en een paar consumpties. Geen betaalde tonpraters, maar 100% eigen talent. Dat is in deze tijd heel bijzonder en verdient alle respect!”

Een groot feest

Het is inmiddels duidelijk dat De Bonte Avonden geen losse verzameling tonpraters is, maar een goed voorbereide en geoliede show met volop variatie. “Ja, dat mag je wel zeggen”, beaamt Joris van Esch. “Het laatste decennium zijn we steeds professioneler geworden. Kom binnenkort maar eens kijken wat hier aan podium, licht en geluid naar binnen wordt gereden. En hoe onze regisseur alles aanstuurt. Maar ook hoe het horeca-team er voor zorgt dat ons publiek niet lang zonder drankje hoeft te zitten.” Maar boven alles is en blijft het vooral één groot feest. De meeste mensen komen verkleed en dragen zo bij aan de feeststemming. Soms is een gek hoedje of gekleurd sjaaltje al genoeg. En na de voorstelling is er een gezellige en inmiddels beruchte after-party. Met een feest DJ in de ene bar en ruimte om rustig na te buurten in de ander bar. “Zo kan iedereen die met carnaval op wintersport gaat, hier in Oirschot toch nog een avondje feesten”, voegt Van Esch toe.

Programma

Over het programma van dit jaar wil Toon Gloudemans nog niet veel zeggen. “Nog heel even geduld, we moet nog even de puntjes op de i zetten. Maar ik denk we binnen 1 of 2 weken het volledige deelnemersveld bekend gaan maken”. “Maar wacht niet te lang met het kopen van kaartjes”, voegt de voorzitter snel toe. “De avonden gaan vast en zeker weer uitverkocht raken”.

De Bonte Avonden vinden plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari (aanvang 20:00 uur). Kaarten kosten € 12,50 en zijn te koop bij Sportcentrum De Kemmer, Café Oud Brabant en via deze website.

Lees het volledige bericht in DeMooiOirschotKrant »